Jong talent zorgt ervoor dat de motor van de creatieve industrie kan blijven draaien, dat weet eigenlijk iedereen. Maar wat gebeurt er als er zand in die motor komt? Het antwoord op die vraag ligt helaas voor het oprapen. Dan krijg je namelijk een creatieve industrie waar we op het moment steeds sneller naartoe bewegen. Een creatieve industrie die langzaam afglijdt en waar een vraag ontstaat naar een steeds meer uitstervende functie, een functie die elke zelf-respecterende industrie nodig heeft en aflevert, maar bij ons kennelijk niemand wilt opleiden.
Over wie we het dan hebben? De opgegroeide junior klaar voor een volgende stap, ook wel: de medior. En dat is slechts de huidige stand van zaken, want als het nog even zo doorgaat komt er logischerwijs ook een tekort aan seniors, directors, en alle naampjes daarboven. Kortom, als we zo doorgaan, hebben we straks geen creatieve industrie meer over. Dan kun je jezelf achter de oren krabben, allemaal om dezelfde mensen blijven vechten of roepen dat er niemand te vinden is, maar misschien kunnen we beter met zijn alle even in de spiegel kijken.
Talent opleiden
In 2018 benoemde Sven Stroomberg, een oud RA*W-bestuurslid, het namelijk al: “Zonder talent heb je als bureau geen toekomst.” En hetzelfde kan worden geconcludeerd voor de gehele industrie. Toen, 6 jaar geleden, lag de nadruk op het gebrek aan scholing, aan kennisoverdracht van bureau naar junior. Dit zorgde voor leegloop van jong talent uit de reclame-industrie. Want, zoals hij toen terecht zei: “Talent vertrekt als het geen reden heeft om te blijven.” Maar als iemand wil vertrekken, dan moet diegene wel de kans krijgen om überhaupt te starten. En precies dat laatste is het probleem van vandaag de dag. In 1978, sprak David Ogilvy al over het belang van het opleiden van talent. “Great hospitals do two things. They look after patients, and they teach young doctors. We look after clients, and we teach young advertising people.” Hij snapte als geen ander hoe je voor continuïteit in je bureau moest zorgen door na te denken over de lange termijn. Zonder het opleiden van nieuwe professionals, hebben je toekomstige patiënten namelijk een erg geringe overlevingskans. En dat betekent, dat je als ziekenhuis (of reclamebureau) al snel geen bestaansrecht meer hebt.
Het groeiende probleem ten opzichte van toen is dus niet alleen het gebrek aan scholing, maar vooral het gebrek aan junioren die de kans krijgen om überhaupt in de praktijk te kunnen worden geschoold. Nou kunnen we ons voorstellen dat sommige van jullie denken dat dit een naïeve en jonge blik op de industrie is, van jonge mensen die alleen maar zien wat ze willen zien. En dat is op zich geen gekke gedachte. Maar, helaas is het een geluid dat niet alleen ons opvalt, maar iets dat we horen vanuit verschillende hoeken.
Geen vacatures?
Tijdens de events die we organiseren vanuit RA*W komen we steeds meer jonge talenten tegen die nauwelijks vacatures kunnen vinden, geen kans krijgen om te komen praten of überhaupt geen reactie krijgen van mensen die ze aanschrijven binnen bureau’s. Ook hoorden wij dit geluid tijdens de voorbereiding van onze Cannes Summer Course. We gaan namelijk elk jaar met een groep jonge talenten naar Cannes die worden meegestuurd door hun bureau. Tot onze verbazing was een van de meest gehoorde redenen om niemand mee te sturen dit jaar niet gebrek aan budget, maar überhaupt een tekort aan jong talent bij het bureau (werknemers met 0-5 jaar werkervaring).
Daarnaast zijn wij niet de enige partij binnen Nederland die zich hard maakt voor jong talent binnen de creatieve industrie. Ook Stephan Gonnissen, oprichter van het Switch Talent Program, een opleidingsprogramma dat jonge creatieven linkt aan bureaus, signaleert dat er de afgelopen 2 jaar substantieel minder teams een kans krijgen bij bureaus, om maar te zwijgen over het krijgen van een baan.
Vinger wijzen heeft geen zin
Dit is namelijk een probleem met veel kanten, dat niet zomaar kan worden opgelost door één partij aan te wijzen als schuldige. Want gewoonweg meer jonge mensen aannemen kán duidelijk niet. Maar, aangezien we allemaal weten dat jong talent aannemen een investering is die zich vanzelf uitbetaalt in groei en ontwikkeling van een bureau en de industrie op de lange termijn, willen we graag samen op zoek naar een oplossing. En om tot een oplossing te komen, is het belangrijk om vast te stellen waar de grootste problemen nu écht liggen, wat de grootste redenen zijn voor bureaus om jong talent geen plekje meer te willen of kunnen geven.
Tijdens de afgelopen versie van de Marketing100 hebben we met RA*W dit verhaal al een keer mogen vertellen, en deze vraag ook gesteld. De conclusie: bureaus staan zo erg onder druk dat ze vooral naar de korte termijn kijken, en daarom geen tijd meer kunnen en willen vrijmaken voor het aannemen en opleiden van jong talent. En dat terwijl we al onze klanten elke dag proberen te overtuigen dat je naar het grote plaatje moet kijken, en niet naar de snelle cijfers in de uitverkoop.
Overigens is het ook zo dat jong talent soms te snel wil, te gretig is, en daarom snel weer vertrekt naar een ander bureau of een andere industrie omdat het gras daar groener lijkt te zijn. Dat maakt het lastig om te durven investeren. Misschien heeft dat wel te maken met een nieuwe mindset van de huidige generatie, of de gedachte dat bureau-hoppen meer salaris kan opleveren, maar zij (wij) moeten ook begrijpen dat je nou eenmaal niet alles meteen kan hebben, dat kost tijd.
En, hoe graag bureaus ook willen, ze vinden het moeilijk om überhaupt goed jong talent te vinden. Misschien omdat onze industrie niet meer aantrekkelijk genoeg is om in te werken, en er dus gewoonweg minder mensen voor een carrière in onze industrie kiezen. Beide punten brengen ons weer terug bij de eerste dominosteen die alles in werking heeft gezet; talent vertrekt als het geen reden heeft om te blijven, of het nou gaat om opleiden, kansen, (te weinig) geld of status. Dus misschien wordt het tijd dat we ze die reden weer gaan geven.
De oplossing ligt in het midden
Linksom of rechtsom, we hebben een probleem, en daar is niemand persoonlijk schuldige aan. Dat hebben we met zijn allen veroorzaakt. Laten we daarom ook naar een oplossing zoeken met elkaar. Om de industrie weer draaiende te krijgen, interessant te maken en te laten zien waarom dit het leukste vak op aarde is.
Daarom gaan we in deze serie artikelen op zoek naar de kern van het probleem. In het vervolg gaan we dieper in op een belangrijke partij die nu nog niet aan bod is gekomen. De klant. De klant zorgt namelijk voor het bestaansrecht van een bureau. Maar tegelijkertijd ook voor de steeds onzekere tijden. Niet alleen zijn er steeds meer projecten die maar 3 weken duren waardoor het voor bureaus moeilijker en moeilijker is om op de lange termijn te kunnen inzien of jonge mensen financieel te onderhouden zijn. Ook hebben bureaus klanten verwend, door teveel te gaan servicen, dat heeft als gevolg dat de waarde van creatief werk is verwaterd en we steeds minder zeggenschap hebben over onze eigen creativiteit. Maar daarover later meer.
Ben je nou geïnteresseerd om samen met ons opzoek te gaan naar het probleem, en misschien wel beter, de oplossingen, laat het ons weten op hi@we-are-raw.nl
Zo helpen we samen jong talent en de hele industrie vooruit.
De groeten,
RA*W